Legal Notices
Legal Notices

Privacy Notice

PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE

This Personal Data Protection Notice (“PDP Notice”) is issued by MBM RESOURCES BERHAD and its subsidiaries, associates, affiliates and related companies (collectively referred to as “MBMR Group” or “we” or “us”) and is applicable to any person whose personal data is processed by the MBMR Group. This PDP Notice explains how we collect and handle your personal data in accordance with the Personal Data Protection Act, 2010 (“PDPA”). By providing your Personal Data to us and/or continuing access to our website (“Site”), you declare that you have read and understood this PDP Notice and agree to us processing your Personal Data in accordance with the manner as set out in this PDP Notice Please note that the MBMR Group reserves the right to make any variations and/or modification to this Notice at any time. Any variations and/or modification to this Notice shall be updated at MBMR’s website or communicated through modes of communications deemed suitable by the MBMR Group.

1. Personal Data

“Personal Data” shall have the meaning assigned to it under the PDPA which may include, but is not limited to –

your identity including photo, signature, name, contact numbers, email address(es), address(es), identification card/passport number, age, gender, race, nationality, marital status;
your bank account numbers, CDS account number, such other information that you provide as shareholders and/or investors of MBMR Group;
video and voice recordings (including CCTV recordings and security recordings, images, testimonials, photograph and/or any other recordings of you as obtained when you are in MBMR Group’s premises, facilities and offices and/or when you attend any of MBMR Group related events, functions, activities and/or meetings);
information relating to your shareholding interest in the MBMR Group or any other companies; 
any information provided by you for the purposes of purchasing or using any products or services of the MBMR Group; and
any other personal data that you provide/declare to the MBMR Group and/or that are collected from you by the MBMR Group in the course of your dealings with the MBMR Group.

The Personal Data referred to herein may have been provided by you and/or a service provider engaged by the MBMR Group and/or obtained from public domains, regulatory authorities, administrative authorities and/or supervisory authorities.


2. Purposes for collecting and further processing (including disclosing) your personal data

Where applicable, we will process your Personal Data for the following purposes –

to contact or communicate with you;
to maintain, upkeep and update our records;
verification and identification purposes;
administrative and operational purposes;
to provide you with the products, services or information requested;
to attend to your enquiries and generally to enable resolution of a concern or complaint;
statistical analysis and historical data;
security and access within MBMR Group’s premises and facilities;
execution of the relevant legal documents and instruments;
as part of the MBMR Group’s internal records management, internal compliance and corporate governance (including auditing, internal investigations, compliance, risk management, conflict of interest reporting and management reporting);
compliance with laws, regulations, guidelines, codes and statutory requirements;
to defend and/or enforce MBMR Group’s rights under law and/or obtain legal advice;
to prosecute, prevent, investigate and/or detect any illegal and/or prohibited activities conduct and/or transactions; 
to give effect and process your status as shareholders and/or investors of MBMR Group or to process your request to become shareholders and/or investors;
to deliver, communicate and transmit MBMR Group’s annual reports, newsletters, latest information and other shareholders and/or investors relation information and materials through modes of communication and delivery we deem appropriate (including without limitation verbally, in hard print, electronically or online);
payment of dividends and other benefits;
to facilitate your participation in any of MBMR Group’s functions, activities, meetings and/or events;
inclusion in media engagement and/or any relevant or related events;
publication in any printed materials, website, electronic media and/or social media platform arising from your participation in any MBMR Group related functions, activities, meetings and/or events;
to better understand your needs as shareholders/investors/customers/clients of the MBMR Group;
to research, design and improve our products and services, operational and business processes; and
for any purpose that is incidental, ancillary or in furtherance to the above purposes.

The information you provide is necessary to the MBMR Group. If you do not provide all the information as requested, we will not be able to keep your complete record of information, thus affecting the MBMR Group’s ability to accomplish the above stated purposes.


3. Disclosure of information

We may disclose your Personal Data to the following parties (including those overseas) –

entities within the MBMR Group;
potential or actual purchasers, successors-in-title of the business or share (wholly or in part) of the MBMR Group (including their advisers and representatives) as a result of a potential, proposed or actual sale of business, disposal, acquisition, merger or re-organisation;
government departments and agencies, law enforcement agencies, regulatory authorities, statutory authorities and/or industry regulators and to whom we are compelled or required to do so under law;
third parties appointed by the MBMR Group to provide services to the MBMR Group or on behalf of the MBMR Group (including the MBMR Group’s auditors, solicitors, financiers, agents, professional advisors, share registrars and other such service providers);
any person, who is under a duty of confidentiality and/or who has undertaken the responsibility to keep such data confidential;
any actual or proposed assignee, participant, sub-participant or transferee of any of our rights or obligations; and
other parties, in respect of whom you have consented to the disclosure of your personal data.


4. Websites

4.1 Information Technology

When visiting the MBMR Group’s websites, we may be able to identify you through collection of the following information during your visit to the MBMR Group’s websites and/or the fully qualified domain name from which you accessed the MBMR Group website, or alternatively, through your internet protocol (“IP”) address –

the date and time in which you accessed MBMR Group’s website;
the URL of any webpage from which you accessed MBMR Group’s website; and
the web browser which you are using and the pages which you have accessed.

The MBMR Group’s website may require you to provide a limited amount of information in order to obtain the services you requested and to enable the MBMR Group to respond to your messages and requests. Any personal data provided will be used for its intended purpose only, i.e., to respond to your messages and requests.

4.2. Links to other sites

Links to other sites may be provided on the MBMR Group’s website for your convenience and information. These sites may have their own privacy statement and the MBMR Group does not control, recommend or endorse these sites and the MBMR Group will not be held responsible for these sites and their contents. As such, the MBMR Group encourages you to read the privacy policies and terms of usage of these sites prior to accessing these sites.


5. Access, corrections and enquiries

Subject to any exceptions under applicable laws, you may at any time hereafter request : (i) for access to your Personal Data (ii)  for correction or rectification of your Personal Data;  (iii) to limit the processing of your Personal Data; or (iv) to seek further information from the MBMR Group regarding the processing of your Personal Data by contacting:-:

Personal Data Officer
Tel: 603-2273 8803 (from 9.00am to 5.00pm on business days excluding public holidays)
Email: dataofficer@mbmr.com.my

In respect of your right to access and/or correct your Personal Data, the MBMR Group has the right to refuse your requests to access and/or make any correction to your Personal Data for the reasons permitted under law, such as where the expense of providing access to you is disproportionate to the risks to your privacy.


6. Conflict

In the event of any conflict between this English language version and the Bahasa Malaysia version of this Notice, the terms in this English language Notice shall prevail.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

Notis Perlindungan Data Peribadi ini (“Notis PDP”) dikeluarkan oleh MBM RESOURCES BERHAD dan anak-anak syarikatnya, dan syarikat syarikat gabungan, bersekutu dan berkaitan (dirujuk secara kolektif sebagai “Kumpulan MBMR” atau “kami” atau “kita”) dan berkaitan dengan seseorang yang data peribadinya diproses oleh Kumpulan MBMR. Notis PDP ini menerangkan bagaimana kami mengumpul dan mengendallikan data peribadi anda berdasarkan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“APDP”). Dengan memberikan Data Peribadi anda kepada kami dan/atau terus menggunakan laman web kami (“Laman Web”), anda menyatakan bahawa anda telah membaca dan memahami Notis PDP ini dan bersetuju dengan pemprosesan Data Peribadi anda oleh kami seperti yang dinyatakan di dalam Notis PDP ini. Adalah dimaklumkan bahawa Kumpulan MBMR berhak untuk mengubahsuai, mengemaskini atau meminda terma-terma Notis PDP ini pada bila-bila masa dengan meletakkan Notis yang dikemaskinikan di Laman web atau dihebahkan melalui cara hebahan yang dianggap sesuai oleh Kumpulan MBMR.

1. Data Peribadi

“Data Peribadi” mempunyai maksud yang telah dinyatakan di bawah APDP dan mungkin merangkumi, tetapi tidak terhad kepada :–

Identiti anda termasuk nama, gambar, tandatangan, nombor telefon, alamat, alamat emel, nombor kad pengenalan / pasport, umur, jantina, keturunan, kewarganegaraan dan status perkahwinan;
Nombor-nombor akaun bank, akaun CDS serta maklumat-maklumat lain yang anda berikan sebagai pemegang saham dan/atau pelabur Kumpulan MBMR;
Rakaman video dan suara (termasuk rakaman sistem pemantauan kamera litar tertutup dan rakaman keselamatan, imej, testimoni, gambar dan/atau sebarang rakaman anda yang lain yang diperolehi semasa anda berada di premis, kemudahan atau pejabat Kumpulan MBMR atau semasa anda menyertai mana-mana acara, majlis, aktiviti atau mesyuarat yang berkaitan dengan Kumpulan MBMR);
Maklumat berkaitan dengan kepentingan pegangan saham dalam Kumpulan MBMR atau syarikat-syarikat yang lain; 
Sebarang maklumat yang anda berikan untuk tujuan pembelian atau penggunaan produk atau perkhidmatan Kumpulan MBMR; dan
Sebarang data peribadi lain yang diberikan atau dinyatakan oleh anda kepada Kumpulan MBMR dan/atau yang dikumpul daripada anda oleh Kumpulan MBMR semasa urusan anda dengan Kumpulan MBMR.

Data Peribadi yang dirujuk di sini berkemungkinan telah diberikan oleh anda dan/atau pembekal perkhidmatan yang telah dilantik oleh Kumpulan MBMR dan/atau diperolehi dari domain awam atau mana-mana pihak berkuasa.


2. Tujuan pengumpulan dan pemprosesan (termasuk pendedahan) Data Peribadi anda

Sekiranya berkenaan, kami akan memproses Data Peribadi anda bagi tujuan berikut :-

Bagi menghubungi atau berkomunikasi dengan anda;
Bagi menjaga, menyelenggara dan mengemaskini rekod kami;
Bagi tujuan pengesahan dan pengenalan;
Bagi tujuan pentadbiran dan operasi;
Bagi memberikan atau membekalkan anda dengan produk-produk, perkhidmatan dan maklumat yang telah diminta;
Bagi memenuhi pertanyaan anda dan membolehkan penyelesaian berkenaan kebimbangan atau aduan anda;
Analisis statistik dan data sejarah;
Keselamatan dan akses kepada premis, kemudahan atau pejabat-pejabat Kumpulan MBMR;
Pelaksanaan dokumen dan instrumen undang-undang yang berkaitan;
Sebagai sebahagian daripada pengurusan rekod dalaman, pematuhan dalaman dan tadbir urus korporat (termasuk audit, siasatan dalaman, pematuhan, pengurusan risiko, laporan konflik kepentingan dan laporan pengurusan) bagi Kumpulan MBMR;
Pematuhan undang-undang, garis panduan, kod dan syarat berkanun;
Bagi mempertahankan dan/atau menguatkuasakan hak Kumpulan MBMR berdasarkan undang-undang dan/atau mendapatkan nasihat undang-undang;
Bagi mendakwa, mencegah, menyiasat dan/atau mengesan sebarang kegiatan dan/atau transaksi yang haram atau dilarang; 
Bagi memberi keberkesanan dan memproses status anda sebagai pemegang saham dan/atau pelabur Kumpulan MBMR atau untuk memproses permohonan anda untuk menjadi pemegang saham dan/atau pelabur;
Bagi berkomunikasi, menyampai atau menghantar laporan tahunan, buletin, maklumat terkini kumpulan MBMR melalui mod komunikasi yang dianggap sesuai (termasuk tanpa terhad, secara lisan, cetakan, elektronik atau atas talian);
Pembayaran dividen atau sebarang manfaat lain;
Bagi memudahkan penyertaan anda dalam sebarang acara, majlis, aktiviti atau mesyuarat yang dianjurkan oleh Kumpulan MBMR;
Untuk disertakan bersama dalam penglibatan media dan/atau acara-acara lain yang berkaitan;
Penerbitan di sebarang bahan bercetak, laman web, media elektronik dan/atau platform media sosial yang timbul daripada penyertaan anda dalam sebarang majlis, aktiviti, mesyuarat dan/atau acara yang berkaitan dengan Kumpulan MBMR;
Bagi lebih memahami keperluan anda sebagai pemegang saham/pelabur/pelanggan Kumpulan MBMR;
Bagi menyelidik, merancang dan meningkatkan produk, perkhidmatan, operasi dan proses perniagaan kami; dan
Bagi apa-apa tujuan sampingan atau berkaitan dengan tujuan yang dinyatakan di atas.

Maklumat yang diberikan oleh anda adalah diperlukan oleh Kumpulan MBMR. Sekiranya anda tidak memberikan maklumat seperti yang diminta, kami tidak dapat menyimpan maklumat yang lengkap berkenaan anda ydan akan memberi kesan terhadap kemampuan Kumpulan MBMR daripada melaksanakan tujuan-tujuan yang dinyatakan di atas.


3. Pendedahan maklumat

Kami berkemungkinan akan mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak berikut (termasuk luar negara) –

Entiti-entiti dalam Kumpulan MBMR;
Pembeli yang berpotensi atau pasti, pengganti hakmilik perniagaan atau saham (secara keseluruhan atau sebahagiannya) Kumpulan MBMR (termasuk penasihat dan wakilnya) yang terhasil daripada penjualan perniagaan yang berpotensi, dicadangkan atau yang sebenar, pelupusan, pemerolehan, penggabungan atau penyusunan semula. 
Jabatan dan agensi kerajaan, agensi penguatkuasaan undang-undang, pihak berkuasa, badan berkanun dan badan kawal selia industri dan pihak-pihak yang wajib kami dedahkan di bawah peruntukan undang-undang;
Pihak ketiga yang dilantik oleh Kumpulan MBMR atau bagi pihak Kumpulan MBMR (termasuk juruaudit, peguamcara, pembiaya kewangan, ejen, penasihat profesional, pendaftar saham, dan pembekal perkhidmatan yang lain);
Mana-mana pihak atau orang yang terikat di bawah kewajipan kerahsiaan dan/atau telah menerima tanggungjawab untuk merahsiakan data tersebut;
Mana-mana pihak yang akan menerima atau yang akan kami pindahkan hak atau obligasi kami kepadanya; dan
Pihak-pihak lain yang mana anda telah bersetuju untuk pendedahan Data Peribadi anda kepadanya.


4. Laman Web

4.1 Teknologi Maklumat

Semasa melayari Laman Web Kumpulan MBMR, kami berkemungkinan dapat mengenali anda menerusi pengumpulan maklumat berikut: –

Tarikh dan masa anda melayari Laman Web Kumpulan MBMR;
URL laman web dari mana anda telah mengakses Laman Web Kumpulan MBMR; dan
Pelayar web yang anda gunakan dan halaman web yang telah anda layari.

Laman Web Kumpulan MBMR berkemungkinan memerlukan anda memberikan maklumat yang terhad bagi memperolehi perkhidmatan yang anda kehendaki dan bagi membolehkan Kumpulan MBMR membalas mesej dan permintaan anda. Sebarang Data Peribadi yang diberikan akan digunakan hanya untuk tujuan yang dimaksudkan, iaitu untuk membalas permintaan dan mesej anda.

4.2. Pautan ke laman web lain

Pautan ke laman-laman web yang lain mungkin disediakan di Laman Web Kumpulan MBMR bagi kemudahan dan maklumat anda. Laman-laman web tersebut mempunyai dasar privasi masing-masing dan Kumpulan MBMR tidak mengawal, mengesyorkan atau menyokong laman-laman web tersebut dan Kumpulan MBMR tidak akan bertanggungjawab ke atas laman-laman web tersebut serta kandungannya. Justeru, Kumpulan MBMR menggalakkan anda membaca dasar privasi dan syarat penggunaan laman-laman web tersebut sebelum melayarinya.


5. Akses, Permohonan Pembetulan dan Pertanyaan

Tertakluk kepada sebarang pengecualian di bawah undang-undang yang diguna pakai, anda boleh pada bila-bila masa selepas ini memohon: (i) akses kepada data peribadi anda, (ii)untuk pembaikan dan pembetulan Data Peribadi anda (iii) menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda, (iv) maklumat lanjut berkenaan pemprosesan Data Peribadi anda daripada Kumpulan MBMR dengan menghubungi:

Pegawai Data Peribadi
Tel: 603-2273 8803  (dari 9 pagi sehingga to 5 petang pada hari perniagaan kecuali cuti am)
Emel: dataofficer@mbmr.com.my

Berkenaan dengan hak anda untuk mengakses dan/atau membetulkan Data Peribadi anda, Kumpulan MBMR berhak untuk menolak permohonan anda untuk mengakses dan/atau membuat sebarang pembetulan pada Data Peribadi anda atas alasan-alasan yang dibenarkan di bawah undang-undang, seperti apabila pemberian akses kepada adalah tidak seimbang dengan risiko kepada privasi anda.


6. Percanggahan

Sekiranya terdapat sebarang percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia bagi Notis PDP ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.



Subsidiaries & Associates
Daihatsu
HINO
PERODUA
Volvo
Volkswagen
HASB
autoliv
OMI